Stara Planina

Srbija obiluje mnogim prirodnim lepotama, koje predstavljaju pravu malu svetsku riznicu. Na žalost, potencijali ovih prirodnih blaga su malo i nedovoljno iskorišćeni. Takav je slučaj i sa Starom planinom koja je jedan od najlepših i najočuvanijih kutaka Srbije.
   Posmatrajući analizu tržišta koja je sprovedena u 2006. godini, utvrđeno je da je odmor u planinskim krajevima popularan tokom cele godine. Razlog odlaska na planinu jesu potreba za odmorom, relaksacijom, boravkom na zdravom i člistom vazduhu, želja za rekreacijom, skijanjem itd. Postojeći resursi Stare planine, njena topografija, bujna vegetacija, čist vazduh, zdrava hrana, ukazuju da ona ima brojne potencijale vezane za kulturnu i prirodnu baštinu, koje samo treba iskoristiti.
Sa realizacijom planova poboljšanja uslova za razvoj turizma na ovom lokalitetu započelo se između ostalog i izgradnjom ski staza i žičara, hotela, etno sela kao i ostalih pratećih objekata, ulaganjem sredstava vlade i javnih preduzeća.  Od uloženih sredstava za izgradnju infrastrukture u turizmu Srbije, za Staru planinu, koja je turistički prioritet, predviđeno je 150 miliona. Na izgradnji ski-staza, žičara i ski-liftova,  učestvuje i jedna od najvećih austrijskih kompanija.
   Na Staroj planini od smeštajnih kapaciteta postoje motel, autokamp, konak, planinarski dom, zdravstvene ustanove, odmarališta, garni hotel, lovački dom i domaćinstva. Uzrok malog broja turističkih dolazaka (23.176) i noćenja (108.073) leži u nerazvijenom i nedovoljnom broju smeštajnih kapaciteta, kao i njohovom slabom korišćenju.
  Stara planina ima nebrojene mogućnosti  i povoljne uslove za razvoj različitih vrsta turizma, kao što su planinski, zimski, biciklistički, lovni i seoski turizam.
Seoski turizam postaje naročito zanimljiva i atraktivna tema i razlog velikih ulaganja, jer privlači ljude željne mira i boravka u prirodi, van gradske dinamike života, buke i zagušljivog vazduha. Stara planina je upravo idealno područje za ulaganje u razvoj ovog vida turizma, jer ima sve neophodne uslove za njegov razvoj. Na žalost, sredstva potrebna za tu svrhu tek treba naći i započeti sa realizacijom i ostvarivanjem turističke ponude.
   Ono što je takođe privlačno, a vezano je za ovu vrstu turizma, jesu mnogobrojni specijalteti meštana staroplaninskog kraja, među kojima neizostavno moramo pomenuti jagnjeće pečenje, pečeno na ražnju ili kamenoj ploči i neprocenjivo ovčije mleka, sir i kačkavalj, koji su traženi u Evropi i svetu. Staroplaninsko jagnje na turskom se kaže pir, a po njemu je čak i grad Pirot dobio ime.
   Na Staroj planini postoje brojne privlačne destinacije, a neke od najatraktivnijih su svakako planinski vrh Babin zub, a pored njega Midžor, Srebrna Glava, Crni Vrh, Vražija glava, Visočica, Zavojsko jezero i dr.

Pretraga

NAŠA PREPORUKA

Smeštaj na Staroj planini Kuća za izdavanje na Staroj Planini i Babinom Zubu

StaroplaninSki Apartmani

Staroplaninski apartmani

Video

Prognoza vremena

Ko je online?

Ukupno na vezi:

0

Na vezi u poslednja 24h:

199