Stara Planina

beloglavi sup U Srbiji, ima oko 500 jedinki beloglavog supa lešinara, u kolonijama u Uvcu i Trešnjici, kojem je na našim prostorima do pre dve decenije pretilo izumiranje. Da bi ove retke ptice dobile svoje treće utočište u Srbiji, učinjeni su prvi koraci na – Staru planinu.

„Srbijašume” su, kako saznajemo, pristale da izgrade kaveze za ptice, a opština Pirot bi trebalo da odredi lokaciju gde bi mogla da se zasnuje kolonija, ali i da obezbedi struju za budući istraživački centar u blizini kolonije.

– Ovaj projekat bi trebalo da se realizuje u narednih pet godina, a u buduću koloniju ptice će najverovatnije pristići iz zapadne Srbije, iz Uvca i Trešnjice. Vrlo je važno da se tu izgradi i istraživački centar, odnosno stvori pravi ambijent za gneždenje supova, jer je reč o ptici koja teško osvaja napuštene prostore – kaže dr Saša Marinković, iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković”.

Sup se u istočnoj Srbiji, poslednji put gnezdio 1948. godine, tako da još samo najstariji žitelji Stare planine pamte kako je izgledalo kada ovaj lešinar krstari nebom. Do masovnog istrebljena beloglavog supa došlo je kada su lovačka udruženja počela da postavljaju otrovne mamce za vukove.

– Prema njihovim izveštajima samo u 1959. godini potrovano je 700 beloglavih supova u Srbiji, više nego što ih ima danas. Sada je strogo zabranjeno odlaganje bilo kakvog otrova u prirodu, a kamoli postavljanje otrovnih mamaca i trovanje strogo zaštićene vrste. Nadamo se da će lovci ovog puta dati svoj doprinos povratku beloglavog supa na Staru planinu – napominje Marković.

Pretraga

NAŠA PREPORUKA

Smeštaj na Staroj planini Kuća za izdavanje na Staroj Planini i Babinom Zubu

StaroplaninSki Apartmani

Staroplaninski apartmani

Video

Prognoza vremena

Ko je online?

Ukupno na vezi:

1

Na vezi u poslednja 24h:

240